BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

tazkirah

tazkirah

January 20, 2011

Lepaskanlah diriku

Ini yang terakhir pintaku darimu

Kerna hatiku kan berlayar tanpamu

Sejuta gamitan kenangan maya

Walau kuhapus dedebunya

Berbekas jua di hati fana

Lambaianmu di mata hatiku

Tidak bisa diganti waktu

Langkah kugagahi izin berlalu

Mengenalimu kuceria

Menyintaimu kubahagia

Memilikimu tidak terjangkau dek mata

Izinkanlah kurelakan dirimu pergi

Biar pahit putusanku ini dimengertiKerna menyintaimu bukan maksud memiliki

izinkanku luah segalanya

biar tenang jiwaku

aku malu

semakin aku cuba membencimu

semakin kuat perasaan sayangku

Engkau datang bila terluka

Engkau pergi bila gembira

selagi nyawa dikandung badan

selagi itulah aku perlukanmu

aku tahu

aku faham

menyintaimu bukan maksud memiliki

menyintaimu mendamba syurga hakikiJanganlah kau angkuh melaungkan

si dia kepunyaanmu

atau kau kepunyaan si dia

kerana hakikatnya

kita tidak pernah memiliki sesiapa

walau sekeping hati seorang insan

tidakkah kau sedar

hukum alam menyatakan

menyintai tidak semestinya memiliki?Manusia pandai berpura

berlakon di pentas dunia

dan bertopeng menutup rahsia

tetapi hati

tidak pernah berdusta pada empunya

tentang perasaan yang bergolak di dalamnyaTidakkah kau sedar

mungkin si dia melafazkan

ungkapan cinta padamu

tetapi hati dan perasaannya

tidak pernah berniat begitu

dia hanya berselindung

di sebalik sejuta alasanDan kau

begitu jujur dan setia menyintainya

sehingga terlupa

hukum alam menyatakan

menyintai tidak bermakna memilikiSesungguhnya…

“Aku tidak pernah memiliki dirimu…

dan kau jua tidak memiliki diriku.”Mengertilah

kita sebenarnya kepunyaan

Yang Maha Esa

tiada sesiapa berhak memiliki dir kita

kecuali Dia

Dia mengasihi hambaNya

Dia memiliki hambaNya

Dan ke pangkuan Dia kita kembaliCintailah sesuatu kerana Allah....

Sebab mencintai dan di cintai memeritkan......

Jangan terlalu mengharap melainkan mencintai Allah.....

Kerana dengan mencintai Allah.....

hati akan selalu tenang dan Allah takkan sakitkan hati kekasihNya.....Menyintai Tidak Semestinya MemilikiKisah 1:Lelaki ini adalah think tank di dalam Perang Khandaq. Di Madinah, seorang muslimah telah mengambil hatinya…Bukan sebagai kekasih..tetapi sebagai pilihan hati. Pilihan menurut perasaan yang halus dan suci..pilihan untuk dinikahinya.Tetapi Madinah adalah tempat yang asing baginya. Madinah memiliki adat, bahasa, dan wajah-wajah yang belum begitu dikenalinya. Pemuda itu berfikir, melamar seorang gadis tempatan tentu menjadi urusan yang pelik bagi seorang pendatang.Mestilah perlu ada seorang yang akrab dengan tradisi di Madinah berbicara untuknya dalam khithbah…Maka pemuda ini menyampaikan isi hatinya kepada sahabat Ansar yang dipersaudarakan kepadanya, Abu Dharda’.“Subhanallah, walhamdulillah ..”, girang Abu Dharda’ mendengarnya.Maka setelah dilakukan segala persiapan, beriringanlah kedua sahabat itu menuju ke sebuah rumah di penjuru kota Madinah.Rumah seorang wanita yang solehah lagi bertaqwa.“Saya adalah Abu Dharda’ dan ini adalah saudara saya, Salman seorang Parsi. Allah telah memuliakannya dengan Islam dan dia juga telah memuliakan Islam dengan amal dan jihadnya. Dia memiliki kedudukan yang utama di sisi Rasulullah SAW, sehingga baginda menyebut beliau sebagai ahli baitnya. Saya datang untuk mewakilisaudara saya ini melamar puteri anda untuk disunting”, fasih Abu Dharda’ menutur bicaranya.“Adalah satu penghormatan bagi kami menerima anda berdua, sahabat Rasulullah yang mulia. Dan adalah penghormatan bagi keluarga ini bermenantukan seorang sahabat Rasulullah yang utama. Akan tetapi hak menerima ini sepenuhnya saya serahkan pada puteri kami”. Tuan rumah memberi isyarat kea rah hijab yang di belakangnya sang puteri menanti dengan penuh debaran.“Maafkan kami kerana terpaksa berterus terang”, kata suara lembut itu. Ternyata sang ibu yang berbicara mewakili puterinya. “Tetapi kerana anda berdua yang datang, maka dengan mengharap redha Allah saya menjawab bahawa puteri kami menolak pinangan Salman. Namun jika Abu Dharda’ juga memiliki urusan yang sama, maka puteri kami telah menerima pinangan itu.”Jelas sekali. Sikap terus terang yang begitu mengejutkan, ironi dan indah! Sang puteri lebih tertarik kepada pengantar daripada pelamarnya!Ya, memang mengejutkan dan ironi. Apa yang indahnya?? Yang indahnya adalah reaksi Salman. Bayagkan sebuah perasaan, di mana cinta dan persaudaraan bergejolak berebut tempat di dalam hati.“Allahu Akbar!!” seru Salman. “Semua mahar dan nafkah yang telah ku sediakan akan aku serahkan kepada Abu Dharda’, dan aku akan menjadi saksi pernikahan kalian!”Menyintai Tidak Semestinya MemilikiKisah 2:Lelaki ini adalah sebaik-baik raja. Pemerintah selepas Khalifah Ali bin Abu Talib…

Hatinya bergetar dan ia tahu dia telah jatuh cinta.. Pada seorang muslimah solehah, iaitu rakyatnya sendiriTiada ada yang istimewa pada wanita itu dari segi kecantikannya. Namun itu lah yang membuatnya jatuh cinta.Maka dengan kekuasaanya ia menikahi wanita itu…Tapi dia tidak tahu yang dia tak pernah mampu menikahi hati wanita itu.Wanita itu telah melatakan hatinya pada pemuda desanya….Hingga di keheningan malam di 1/3 terakhir, terdengarlah olehnya bait-bait puisi dalam lantunan doa…. Tentang kerinduannya pada pemuda desa itu…Dia sedar. Ini adalah deklarasi jiwa isterinya. “Aku Tak Mencintaimu”Maka dengan berat hati. Dia menceraikan isterinya.Lelaki ini adalah Muawiyyah bin Abu Sufyan. Duta pertama dari Rasulullah SAW yang datang dan melaporkan keadaan Kepulauan Nusantara kepada Nabi SAWMenyintai Tidak Semestinya MemilikiKisah 3:Lelaki ini adalah ideologi Ikhwanul Muslimin. Orang nombor dua yang sangat berpengaruh setelah Hasan Al-Banna, pada harakah itu..Ia adalah lelaki soleh. Dulu dia pernah jatuh cinta pada gadis desanya. Namun gadis desa itu menikah.. 3 tahun setelah lelaki ini pergi belajar ke luar negeri untuk belajar. Hal ini membuat ia sedih namun ia tidak mahu larut dalam kesedihannya.Kisah cintanya mulai dari awal lagi. Ia kemudian jatuh hati pada wanita Cairo. Meskipun tidak terlalu cantik, ia tertarik pada gelombang unik yang keluar dari sorot mata wanita tersebut.Tapi pengakuan bahawa gadis tersebut pernah menjalin cinta dengan lelaki lain, membuat runtuh cinta lelaki ini.Ia hanya ingin wanita yang benar-benar perawan, baik fizikal mahupun hatinya. Akhirnya ia membatalkan niatnya menikahi gadis tersebut. Hal ini membuat lelaki itu sedih cukup lama….Sampai kemudian ia putuskan untuk menerima kembali wanita tersebut. Namun apa yang terjadi? Ditolak. Inilah yang kemudian membuat lelaki itu menulis roman-roman kesedihannya.Yang luar biasa adalah, lelaki ini sedar dirinya berada dalam alam realiti. Bukan dalam dunia ideal yang indah dan ideal.Kalau cinta tidak mahu menerimanya, biarlah ia mencari sumber kekuatan lain yang lebih hebat dari cinta. “Allah”.Kekuatan itulah yang kemudian membawanya ke penjara selama 15 tahun. Menulis karya agungya Tafsir “Fi Zilaalil Qur’an”Dan syahid di tiang gantungan. Sendiri!!! Tidak ada air mata, tidak ada kecupan, tidak ada sentuhan wanita. Benar-benar sendirian!!Lelaki ini adalah Sayyid Qutb.Lelaki yang Allah Maha Tahu… Bahawa dirinya lebih dihajatkan langit… Daripada wanita bumi….Menyintai Tidak Semestinya Memiliki...Kisah 4:Lelaki ini adalah Khalifah ke empat, setelah Usman bin Affan…

Dia memandang seorang budak perempuan. Di pelataran rumah seorang sahabatnya…

‘Aisyah binti Thalhah, nama gadis itu…

Maka teringatlah kembali kenangan tentang sahabatnya itu ….Thalhah..Thalhah lah lelaki yang mengatakan pada perang Uhud..

“Khudz bidaamii hadzal yauum, hattaa tardhaa…”.“ Ya Allah, ambil darahku hari ini sekehendakMu hingga Engkau redha.” Tombak, pedang, dan panah yang menyerpih tubuh dibiarkannya, dipeluknya badan sang Nabi seolah tak rela seujung bulu pun terkena.Tapi ia juga yang membuat Arasy Allah bergetar dengan perkataannya. Maka Allah menurunkan firmanNya kepada Sang Nabi dalam ayat 53 surat Al Ahzab.Ini di sebabkan ketika Thalhah berbincang dengan ‘Aisyah, isteri sang Nabi, yang masih terhitung sepupunya.Rasulullah datang, dan wajah beliau seperti tidak suka. Dengan isyarat, baginda SAW meminta ‘Aisyah masuk ke dalam bilik.Wajah Thalhah merah. Ia undur diri bersama gumam dalam hati, “Beliau melarangku berbincang dengan ‘Aisyah. Tunggu saja, jika beliau telah diwafatkan Allah, takkan kubiarkan orang lain mendahuluiku melamar ‘Aisyah.”Maka bergetarlah langit..

“Dan apabila kalian meminta suatu hajat kepada isteri Nabi itu, maka mintalah pada mereka dari balik hijab. Demikian itu lebih suci bagi hati kalian dan hati mereka. Kalian tiada boleh menyakiti Rasulullah dan tidak boleh menikahi isteri-isterinya sesudah wafatnya selama-lamanya.”

(QS Al Azhab 53)Ketika ayat itu dibacakan padanya, Thalhah menangis. Dia lalu memerdekakan hambanya, menyumbangkan 10 untanya untuk jalan Allah, dan menunaikan haji dengan berjalan kaki sebagai taubat dari ucapannya.Kelak, tetap dengan penuh cinta dinamainya putri kecil yang disayanginya dengan nama ‘Aisyah.

‘Aisyah binti Thalhah. Wanita jelita yang kelak menjadi permata zamannya dengan kecantikan, kecerdasan, dan kecemerlangannya. Persis seperti ‘Aisyah binti Abu Bakar yang pernah dicintai Thalhah.Cinta memang tak harus memiliki…Pada Salman..

Pada Mu’awiyyah

Pada Sayyid QutbPada ThalhahKita belajar bahawa cinta itu harus diletakkan di tangan, bukan di hati kerana sebelum akad diucapkan, tidak ada hak pada dirimu akan wanita yang engkau cintai itu…..!!Engkau hanya punya doa dan ikhtiar. Selanjutnya biarlah Allah yang menentukan akhir kisah kita…..Tiada air mata untuk mengenang kegagalan cinta mereka..Yang ada hanyalah air mata dalam doa-doa mereka. Semoga Allah memberikan gantinya yang lebih baik..

Lebih dari segala-galanya. .Dibanding wanita itu….."ada 3 hal yang jika hal itu ada pada seseorang, maka dia akan merasakan manisnya iman iaitu:

1- Allah dan Rasul-Nya lebih dia cntai daripada selain kedua-Nya,

2- Mmencintai seseorang melainkan kerana Allah,

3- Benci untuk kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkan dirinya seperti bencinya jika dicampakkan ke dalam api neraka"(H.R Al bukhari dan Muslim)Ya ALLAH, redhai ketulusan hati...

Ya ALLAH, beri aku ketabahan..

Ya ALLAH, aku sanggup berkorban..

Demi Rahmat-MU.. Ya ALLAH...

Menyintai Tidak Semestinya Memiliki

0 comments: